Cuma, Mart 29, 2024
Ana SayfaGENELCEVİZLİ TEKEL DAYANIŞMASI;"BİZİM OLANI BİZDEN ÇALINANI GERİ İSTİYORUZ"!..

CEVİZLİ TEKEL DAYANIŞMASI;”BİZİM OLANI BİZDEN ÇALINANI GERİ İSTİYORUZ”!..

CEVİZLİ TEKEL DAYANIŞMASI;”BİZİM OLANI BİZDEN ÇALINANI GERİ İSTİYORUZ”!..

Cevizli Tekel Dayanışması, Cevizli Tekel’e ait 450 dönümlük Tekel arazisinin, Şehir Üniversitesi’ne “bedelsiz” olarak devredilen ancak, TMMOB Mimarlar Odası’nın açtığı dava sonucu, Danıştay tarafından iptal edildikten sonra, yeniden maliye hazinesine kalan Tekel Fabrikası önünde bir basın açıklaması yaptı.

Tekel Dayanışması adına açıklamayı okuyan TMMOB, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Esin Köymen; “Ahmet Davutoğlu’nun kurucu üyesi olduğu ve bir dönem başkanlığını yaptığı, 31 Mayıs 2008 tarihinde kurulan  Bilim ve Sanat Vakfı’na ait İstanbul Şehir Üniversitesi, kurulduktan 2 ay sonra, 21 Temmuz 2008 tarihinde Cevizli’deki Tekel’e ait 450 dönümlük arazinin 49 yıllığına kendilerine tahsis edilmesini istedi- ki bu tarihte alan, henüz Maliye hazinesine devredilmemişti” dedi.

Cevizli Tekel Alanının Şehir Üniversitesi’ne bedelsiz devrinin mahkeme tarafından iptal edilmesi kararı, 2009 yılından beri sürdürülen mücadelenin, onlarca davanın ve Cevizli Tekel Dayanışması’nın  mücadelelerinin sonucu olduğu belirtilen açıklamada Cevizli Tekel Dayanışma, Cevizli Tekel Alanı, kamusal özelliği korunarak ve  kamu yararına kullanılmak üzere ilçe belediyesine  devredilmesi gerektiğini belirtti. 

Tekel Dayanışması adına açıklamayı okuyan TMMOB, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Esin Köymen;

Cevizli Tekel Dayanışması

“Cevizli Tekel Alanının Şehir Üniversitesi’ne bedelsiz devrinin mahkeme tarafından iptal edilmesi  kararı, 2009 yılından beri sürdürülen mücadelenin, onlarca davanın ve Cevizli Tekel Dayanışması’nın  mücadelelerinin sonucudur.

Ahmet Davutoğlu’nun kurucu üyesi olduğu ve bir dönem başkanlığını yaptığı, 31 Mayıs 2008 tarihinde kurulan  Bilim ve Sanat Vakfı’na ait İstanbul Şehir Üniversitesi, kurulduktan 2 ay sonra, 21 Temmuz 2008 tarihinde Cevizli’deki Tekel’e ait 450 dönümlük arazinin 49 yıllığına kendilerine tahsis edilmesini istedi- ki bu tarihte alan, henüz Maliye hazinesine devredilmemişti.

“Tekel’in sözde vergi borcuna karşılık”

2001 yılında özelleştirme kapsamına alınan Tekel’in, Cevizli’deki arsalarından 207 ve 237 numaralı parseller, 28 Kasım 2008 tarihinde  “Tekel’in sözde vergi borcuna karşılık”  Maliye Hazinesi’ne devredildi. Toplamda  yaklaşık 315 bin m2 lik bu alanın Özelleştirme İdaresi kararıyla  Maliye Hazinesine devri, dönemin örgütlü sendikası Tek Gıda İş tarafından yargıya taşınmış ve devir iptal edilmişti.

Bu dava, özelleştirmeler nedeniyle işlerinden edilen Tekel çalışanlarının haklarıyla ilgili yapılan pazarlıklar yüzünden sendika tarafından geri çekilmiş, tarafı kalmayan dava devam etmemiş ve bahse konu parsellerin Maliye Hazinesine devri gerçekleşmiştir.

Bu devirden sonra, 21 Nisan 2009 tarihinde 2.970.000 TL. tahmini bedelle açılan İrtifak Hakkı İhalesini adrese teslim şeklinde, tek katılımcı olan İstanbul Şehir Üniversitesi, 2.972.000.TL’lik teklifiyle kazanmış ve alanın Üniversite olarak planlama çalışmalarına başlamıştır.

İçersinde endüstri mirası yapıların ve 4.100 adet tescilli ağacın olduğu alanla ilgili yapılan planlara TMMOB Mimarlar Odası tarafından “plan iptal” davaları açılmış, tahsis işlemi yapılan 237 parsel (296.159 m2) ile ilgili davalar devam ederken, 2013 yılında Özelleştirme Yüksek Kurulu kararıyla dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da imzasıyla Tekel’e ait arsalardan toplamda yaklaşık 70 bin m2’lik 2 adet parsel daha Şehir Üniversitesi’ne tahsis edilmek üzere Maliye Hazinesine devredildi.

Bedelsiz olarak verilmiş oldu

2015 yılında ise, dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu başkanlığında toplanan Özelleştirme Yüksek Kurulu, Tekel’e ait toplamda 408.442 m2.’lik 8 adet parseli Şehir Üniversitesi’ne  “bedelsiz olarak” devretti.

Böylece Darphanenin olduğu parsel ve Arkeolojik kazı çalışmalarının yapıldığı parsel hariç Cevizli Tekel’in  tüm alanı Şehir Üniversitesi’ne bedelsiz olarak verilmiş oldu.

Üniversite alanı olarak planlanan parselin, bedelsiz devir işlemine TMMOB Mimarlar Odası tarafından açılan dava sonucunda Danıştay 27 Eylül 2016 tarihinde  “yürütmenin durdurulmasına”,  04 Temmuz 2019 tarihinde de “bedelsiz devir işleminin iptaline” karar vermiştir.

Bizler; TMMOB’ye bağlı meslek odaları, bölgede yaşayanlar, Demokratik Kitle Örgütleri, Siyasi Partiler, mahalle örgütleri olarak “Cevizli Tekel Dayanışması”nı kurduk ve  2009 yılından beri Cevizli Tekel alanının halkın kullanımına açılması için mücadele ediyoruz.

Alan, bölge halkının ihtiyaçları doğrultusunda kullanılmak üzere, Kartal Belediye Başkanlığı tarafından  defalarca talep edilmiş ve bu talep karşılık bulmamıştır. Ancak; son süreçte siyasi yol ayrımına giren taraflar, birbirlerini suçlarken  süreçteki tüm hukuksuzluğu da gözler önüne sermiştir. Ayrıca, devir iptalinin ardından muhalefet partisi tarafından Şehir Üniversitesi’ne yapılan ziyaretler ve “yazıktır, günahtır” açıklamaları da büyük talihsizliktir.

Tahsis ve devir işlemleri sürecinde yapılan haksızlıklara ve hukuksuzluklara taraf olanlar, “TMMOB’nin açtığı kasıtlı dava” tanımlamalarıyla kendilerini aklayamazlar.

Taleplerimiz ve tarafımız o günden bugüne değişmedi!

Cevizli Tekel kamusal alanı, doğal ve arkeolojik sit alanı olma özellikleri korunarak, içindeki Tekel’e ait endüstri mirası yapılarla birlikte, halka açılmalıdır.

Depremi bekleyen İstanbul’da afet anında bölge halkının toplanma alanı olarak düzenlenmelidir.

Cevizli Tekel Alanı, kamusal özelliği korunarak ve  kamu yararına kullanılmak üzere ilçe belediyesine  devredilmelidir.  

Bizim olanı, bizden çalınanı geri istiyoruz”!.. dedi.

Kartalin Sesi
Kartalin Sesi
Kartal'ın Sesi Gazetesi yazarı
İLGİLİ HABERLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Reklam -

En çok okunanlar

Son Yorumlar

Zehra Sayar on Yılbaşı
Deniz Özlem Er on Yılbaşı