Perşembe, Mart 28, 2024
Ana SayfaMANŞETCemal Çoban‘Deniz ve Aydos Dağı arasına gökdelenlerle duvar örülüyor, buna izin vermeyeceğiz’

Cemal Çoban‘Deniz ve Aydos Dağı arasına gökdelenlerle duvar örülüyor, buna izin vermeyeceğiz’

Kartal’ın Sesi Gazetesi- Evrensel Gazetesi Uğru Zengin’in Bağımsız Kartal Belediye Meclis Üyesi Cemal Çoban ile yaptığı röportaj.

“1969,1970’li yılarda Tokat Gaziosmanpaşa Lisesinde okurken hem öğretmenlerimin, hem kültürel ortamın etkisiyle -Mahsuni’nin türküleri, Yılmaz Güney’in filmleri- mücadeleye katıldım. Yatılı okuyordum. Türkiye İşçi Partisinin çalışmaları, Türkiye Öğretmenler Sendikası üyesi (TÖS) öğretmenlerimizin talepleri için eylemleri vardı, etkileniyorduk. Ailem az topraklı köylü ailesi. Babam ilkokulu bitirmemiş. Öğretmenime gidiyor, ‘Bana bir ilkokul diploması ver hocam’ diyor, ‘Ne yapacaksın çavuş’ diyor öğretmenim. ‘Vallahi Almanya’ya gideceğim’ diyor. Gerçekten de işçi olarak Almanya’ya gitmesi söz konusuydu, 1973’te CHP’den belde belediye başkanı seçildi. ‘Yöresel türkü söylettirip diplomayı verdik, gidip Akarçay’a belediye başkanı oldu’ diyor öğretmenim.”

Kartal Belediyesi Bağımsız Meclis Üyesi Adayı Cemal Çoban böyle tanıtıyor kendisini. Eğitim Sen Şube Başkanlığı, KESK GYK Üyeliği yaptı. 32 yıldır Kartal’da yaşıyor. Cemal Çoban’a soruyorum:

Bağımsız aday tek başına meclise girse ne yapabilir? Ne gerek var?
İşçiler, sendika, ve meslek örgütlerinin temsilcisi, sözcüsü olma gayretiyle bir çalışma yürüteceğiz.

Saydığınız kesimlerin temsilcileri belediye meclislerinde yok mu?
Yok. Orada bir meclis üyesinin, başkan yardımcısının işçilerden yana tavır alması söz konusu değil. Rant, ihale kapmak, işyeri kapmak gibi çıkarlar üzerinden meclise giriliyor. Biz farklı bir belediyecilik savunuyoruz. Makam arabalarının terk edilmesi, belediye başkanlarının, başkan yardımcılarının ortalama bir işçi ücreti alması gerektiğini söylüyoruz.

Siz nasıl müdahale edebilirsiniz?
Bizim belediyecilik anlayışımızda halkın talepleri ve bizzat müdahalesi var. Bu anlamda mahallelere meclis kurulur. Esas amaç halkın kendi alanlarına sahip çıkacağı bir bilinç ve örgütlenmeyi açığa çıkarmak. Biz meclis üyeleri olarak mücadelenin bir parçası olacağız.

Seçim broşürünüzde ‘Deniz ve Aydos Dağı arasına gökdelenler örülecek, buna izin vermeyeceğiz’ diyorsunuz…
Yunus çimento fabrikasının yerine yapılan ucube tipli gökdelenler Aydos dağından esen rüzgarın denizle buluşmasını engelliyor. Buraları imara açarak denizle dağın ilişkisini koparıyorlar. Dragos ve Yunus tarafı yelken sporu dahi yapılabilecek bir yer. Kartal’ın nefes alma borularını yok ediyorlar. İçeride kıyısı olmayan bir kent haline getiriyorlar.

Yakın zamanda Kartal, 21 kişinin Orhantepe’de yıkılan binanın altında can vermesiyle gündeme gelmişti…
Kartal’ın eski bölgeleri oldukça riskli. Yıkılan binanın ardından 3-4 bina tedbir amaçlı yıkıldı. Kartal, deprem olduğunda maalesef ciddi bir yıkımın olacağı bölge. Deniz dolgu alanları, Cevizli ve Orhantepe başta olmak üzere son derece riskli.

“EMEKÇİLER İÇİN YAŞAM ALANI KALMADI”

Cemal Çoban Kartal’da deprem sığınma alanlarının dahi imara açılmış olduğunu söylüyor: Kartal’da satılan TEKEL arazisi muhteşem bir yeşil alandı. Önemli bir kısmını Şehir Üniversitesine açtılar, kalanını kullanılamaz hale getirdiler. Toplanma alanını yok ettiler. Çocuk parklarının, deprem sığınma alanlarının bir defa ihtiyaca göre yeniden düzenlenmesi ve ısrarla savunulması gerekir. Fakat şimdi Zaha Hadid planlarıyla (Mimar Hadid’in Kartal için hazırladığı master planı ile Kartal’da gökdelenler bölgesi inşa edilmesi planlandı) burayı finans merkezi yapma projeleri var. Ama emekçiler için yaşam alanı yok. Biz meclislerde yer alırsak, deprem toplanma alanları başta olmak üzere alanların ranta açılmasına karşı Kartal halkı ile beraber mücadele edeceğiz.

Kartalin Sesi
Kartalin Sesi
Kartal'ın Sesi Gazetesi yazarı
İLGİLİ HABERLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

- Reklam -

En çok okunanlar

Son Yorumlar

Zehra Sayar on Yılbaşı
Deniz Özlem Er on Yılbaşı